Το… ελληνικό απωθημένο του Σαββίδη

Δεσμεύεται να λύσει από τα προβλήματα της Κορακάκη μέχρι χιλιάδων Ελλήνων εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια. Δήλωσε έτοιμος να βάλει ακόμα 61,5 εκατ. στο λογαριασμό της χώρας. Ποιο είναι τελικά το απωθημένο του Ιβάν Σαββίδη;

Μόνο με το δεύτερο σπουδαίο deal που έκανε με την κυβέρνηση, τα βρήκε πιο σκούρα, αφού αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις στη ΣΕΚΑΠ, υπήρχε ένταση με τους εργαζομένους τους πρώτους μήνες, όμως μετά το εξάμηνο επήλθε ηρεμία και η επιχείρηση έχει βρεθεί εκ νέου σε ακμή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων, ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε πάνω από 30 εκ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να βρει από το τέλμα.

Μέσα στο διάστημα που φρόντιζε για την ευημερία των επενδύσεών του στην Ελλάδα κι ενώ έριχνε διαρκώς χρήμα για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα, πλειοδοτούσε με επιτυχία ή αποτυχία σε αρκετούς διαγωνισμούς. Απέκτησε 210 στρέμματα έναντι 14 εκ. ευρώ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχείου Ξενία.

Για την απαλοιφή των χρεών του ΠΑΟΚ και την ενίσχυση της ομάδας μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει ξοδέψει πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Το 2013 απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, η οποία βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, έναντι 5 εκατ. ευρώ. Από τότε ως σήμερα έχει επενδύσει άλλα 30 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ που ήδη έχει αρχίσει και ανακάμπτει. Παράλληλα πλειοδότησε με 14 εκατ. ευρώ και απέκτησε μέσω διαγωνισμού έκταση 330 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής και το ξενοδοχείο Ξενία εντός της έκτασης. Στο… φιλέτο, όπως χαρακτηρίζεται, ο Σαββίδης έχει σκοπό να κάνει επένδυση κοντά στα 100 εκ. ευρώ, περιμένοντας την άδεια από το ελληνικό δημόσιο.

Η «εισβολή» του στην ελληνική πραγματικότητα δεν σταματά στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Το 2013 αγόρασε έναντι 2,5 εκ. ευρώ τη βίλα Ζαρντινίδη, έπειτα έναντι 5 εκ. τη βίλα ΝΑΤΟ κι άλλα 5 εκ. ευρώ για το «Κόκκινο σπίτι», έχτισε στη μνήμη των γονιών του εκκλησάκι στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, ενώ ανέλαβε και την ανοικοδόμηση του ναού Αγ. Νικοδήμου στο Άγιο Όρος. Παράλληλα, έχει ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για την Παναγία Σουμελά, έχει κάνει διπλωματικές κινήσεις με την Τουρκία για την επαναλειτουργία του ναού, χτίζει εκκλησία στο Ροστόφ για τους Έλληνες και με έναν τρόπο καθηλωτικό παρασύρει με την αποφασιστικότητά του.

Ακόμα κι όταν πρόκειται για κάτι που μοιάζει μικρότερο σε αγοραστική αξία, αλλά σπουδαίο σε συναισθηματική, όπως τα λόγια που είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης της Άννας Κορακάκη στην Τούμπα: «Είμαστε ευτυχισμένοι που η Ελλάδα κατάφερε να αναδειχτεί σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε διπλά ευτυχισμένοι που αυτό το κορίτσι είναι δικό μας, από τη Θεσσαλονίκη και φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Είπα στην Άννα ότι από δω και πέρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Εμείς θα λύσουμε όλα τα προβλήματα». Μπορεί κανείς να αμφιβάλλει;

Μόνο κάποιοι που θεώρησαν μαγκιά – και δεν έχει παρά μερικούς μήνες που το έκαναν – να τον προσδιορίσουν ως έναν φιλοξενούμενο στη χώρα μας. Κι ελάτε τώρα στη θέση του ανυπόμονου και περίεργου σπιτονοικοκύρη που στον πρόλογο κοίταξε από το ματάκι της πόρτας, να δει ποιος του χτυπάει. Θα ανοίγατε την πόρτα στον Ιβάν Σαββίδη; Γιατί αν έτσι είναι οι φιλοξενούμενοι, τι να τους κάνεις τους νοικοκύρηδες… Στο τέλος της ημέρας, ο Σαββίδης και ο κάθε ιδιοκτήτης ΠΑΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ομάδας του.

Από τα ξημερώματα που ολοκληρώθηκε ο τηλεοπτικός διαγωνισμός προσδιορίστηκε ως «λαγός». Λαγός που το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι θα βάλει και τα 61,5 εκατ.ευρώ της προσφοράς που κατέθεσε.

Στον αστικό μύθο μοιάζει πιο πολύ με χελώνα που τους κοιμίζει όλους και έρχεται από το… βιράζ για να πάρει τελικά την άδεια, ναι μεν τελευταίος αλλά έχοντας πάρει την τρίτη πιο «φθηνή» άδεια. Για να επιβεβαιώσει ουσιαστικά πως πρόκειται για δεινό παίκτη στο αγαπημένο του χόμπι, το σκάκι.

Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα προσθέσει ακόμα 61,5 εκατ.ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό μιας χώρας που καταρρέει. Κι όπως φαίνεται είναι ακόμα στην αρχή.

Διότι, εκείνο που μένει όμως, είναι πόσοι από αυτούς, τους ανθρώπους με τα πολλά εκατομμύρια και την εύκολη ζωή, κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στην κοινωνία ένα μέρος από το πλεόνασμά τους. Κι αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο απωθημένο του Ιβάν Σαββίδη!

Sdna.gr