Ακολουθήστε μας

Σπορ

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Εγκαίνια μονοπατιού, στα Λάμπεια όρη την Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Το τριήμερο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε πεζοπορικά το όρος Λάκμος (Περιστέρι) που βρίσκεται νότια του Μετσόβου στην Κεντρική Πίνδο. Είναι ένα από τα πιο απομονωμένα βουνά της περιοχής -αφού για να το προσεγγίσει κανείς πρέπει να διασχίσει μεγάλο μέρος της Πίνδου- και περιτριγυρίζεται από πολλές κορυφές που υπερβαίνουν τα 1.700μ. σε υψόμετρο. Έχει πάνω από δέκα κορυφές των 2.000μ. και αρκετές απότομες κόψεις για τους λάτρεις της δύσκολης ορειβασίας.

 

Περιμετρικά του βουνού υπάρχουν πολλά ποτάμια και ρέματα, καθώς και δάση έλατου και φυλλοβόλων, που την άνοιξη μεταμορφώνουν την περιοχή σε πολύχρωμο καμβά. Ακόμη, είναι βασικός τροφοδότης των ποταμών Αχελώου και Αράχθου. Οι περισσότερες αναβάσεις γίνονται από το χωριό Χαλίκι, που βρίσκεται ανατολικά, και από το χωριό Ανθοχώρι στα βόρεια.

 

Παρά την εντατική βόσκηση στην περιοχή, μεγάλο μέρος του βουνού παραμένει άθιχτο από τους ανθρώπους και τα ζώα. Τα αλπικά λιβάδια δυτικά της κορυφής προτείνονται για κατασκήνωση και ορειβατικό σκι. Νότια της κορυφής Τσουκαρέλα βρίσκεται η αλπική λίμνη Βερλίγκα, όμως για να τη δει κανείς με νερό πρέπει να την επισκεφθεί την άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια. Από τον Λάκμο είναι ορατά τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και το Μαυροβούνι.

 

Πρόγραμμα Ορειβατικής Ομάδας

 

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Αναχώρηση στις 11:00 π.μ. από Καλαμάτα με προορισμό τον ιστορικό οικισμό Χαλίκι Ασπροποτάμου στα Τρίκαλα Θεσσαλίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150μ. Οι λιθόκτιστες εκκλησίες του χωριού -περίφημα μνημεία αρχιτεκτονικής- μαρτυρούν την μεγάλη ακμή που γνώρισε η περιοχή κατά την τελευταία περίοδο της ιστορίας της.

Άφιξη αργά το απόγευμα στο Χαλίκι και τακτοποίηση στον ξενώνα Χαλικίου. Διανυκτέρευση στον ξενώνα.

 

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Ομάδα 1: Θα πραγματοποιήσει διάσχιση, διάρκειας 9 περίπου ωρών, της κορυφογραμμης του Λάκμου. Η αφετηρία της ορειβατικής μας διαδρομής θα είναι το Χαλίκι με αρχικό προορισμό την λίμνη Βερλίγκα. Θα ακολουθήσει ανάβαση στις κορυφές Τσουκαρέλα (2.295μ.), Μέγας Τράπος(2.240μ.) και των υπολοίπων κορυφών του Λάκμου. Επιστροφή στο Χαλίκι.

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Ώρες Πορείας: 9 +/-

 

Ομάδα 2: Θα πραγματοποιήσει πεζοπορίαέ ως την αλπική λίμνη Βερλίγκα στα 2.050 μέτρα. Επιστροφή στο Χαλίκι.

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Ώρες Πορείας: 5 +/-

 

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Την τελευταία ημέρα θα την αφιερώσουμε στα Τζουμέρκα και σε μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου. Θα γίνει η πεζοπορική διαδρομή Ματσούκι-Καλαρρύτες-Συρράκο, στο παλιό ιστορικό μονοπάτι που ένωνε τα μεγάλα Βλαχοχώρια της περιοχής. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Ματσούκι με αρχική κατεύθυνση τη Μονή Βύλιζας, ακολουθώντας άνετο και ανακαινισμένο μονοπάτι. Στη συνέχεια διασχίζει πυκνά δάση φυλλοβόλων κατεβαίνοντας στο Μεγάλο Ρέμα. Ανεβαίνοντας συναντάει τον ασφαλτικό δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Διασχίζοντας το χωριό συνεχίζει με κατεύθυνση το Συρράκο. Η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει και τμηματικά: Ματσούκι – Καλαρρύτες (2 ώρες) και Καλαρρύτες – Συρράκο (1,5 ώρα)

 

Εξοπλισμός

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό καθώς και γνώση χρήσης αυτού:

1) Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (πεζοπορικό/ορειβατικό)

2) Μακρύ παντελόνι (υποχρεωτικό) και άνετο για την πεζοπορία

3) Υπνόσακο

4) Σακίδιο 30Lt

5) Ξηρά τροφή/Σνακ για ενέργεια (παστέλι, ξηροί καρποί, φρούτα, σοκολάτα κ.α.)

6) Μπατόν (υποχρεωτικά)

7) Γυαλιά ηλίου

8) Αντιηλιακό

9 ) Καπέλο για τον ήλιο

10) Σκούφος και γάντια

11) Όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση

 

Σημειώσεις συμμετοχής

1) Δηλώσεις συμμετοχών: έως 18/5/2018.

2) Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

3) Ενδέχεται, αν συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων, οι συμμετοχές να κλείσουν πολύ νωρίτερα από την ανακοινωμένη καταληκτική ημερομηνία (18/5/2018).

4) Για τη συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή 20 ευρώ.

 

Αρχηγοί Ορειβατικής Ομάδας

Κακλίδης Κώστας, τηλ.: 6976830694

Στεφανούρης Γιώργος, τηλ.: 6937328781

 

Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 21:00μ.μ., τηλ.: 2721097733).

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

More in Σπορ