Ακολουθήστε μας

ΕΠΣ Μεσσηνίας

Τσαούση, Μαλαπάνη και Ηλιοπούλου από τη Μεσσηνία στο Πανελλήνιο Σεμινάριο Γυναικών Αξιωματούχων Διαιτησίας

Με μεγάλη συμμετοχή αξιωματούχων της διαιτησίας και ξεχωριστό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Χαλκίδα το Πανελλήνιο Σεμινάριο Γυναικών Αξιωματούχων Διαιτησίας 2018-19, που διοργάνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου έγινε ανάλυση/παρουσίαση του προγράμματος Kahoot από τους υπεύθυνους της ΚΕΔ, παρακολούθησαν βίντεο τεστ, ενώ υπήρξε και πρακτική εξάσκηση/εκγύμναση υπό τον ομοσπονδιακό γυμναστή διαιτησίας, Βασίλη Λώλη με ασκήσεις αντίληψης, διαχείρισης, συνεργασίας και εφαρμογής κανονισμών.

Την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας εκπροσώπησαν τρεις διαιτητές, οιΕυγενία Τσαούση, Σταυρούλα Μαλαπάνη και Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, οι οποίες κάνοντας τον απολογισμό τους απαριθμούν πολλά οφέλη για την περαιτέρω πορεία τους στον χώρο της διαιτησίας ποδοσφαίρου. Οι νεαρές γυναίκες κόλλησαν το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου και δη της διαιτησίας «Κατά σύμπτωση από μικρές… και οι τρεις μας θυμόμαστε τον εαυτό μας στο γήπεδο προερχόμενες από οικογένειες που είχαν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, οπότε δεν ήθελε και πολύ να κολλήσουμε το “μικρόβιο”» μας απάντησαν από κοινού με την Ευγενία Τσαούση να μετρά 6 χρόνια στη μεσσηνιακή διαιτησία, την Σταυρούλα Μαλαπάνη 3 χρόνια και ενάμιση χρόνο να συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου.

Σήμερα οι τρεις ταλαντούχες γυναίκες και διαιτητές της ΕΠΣ Μεσσηνίας μιλούν στη «Φ» για την εμπειρία τους στην Χαλκίδα αλλά και γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι γυναίκες τη διαιτησία στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο.HLIOPOYLOY – MALAPANH – TSAOYSH DIAITHTES EPSM 3

Αρχικά, η Ευγενία Τσαούση μας διευκρίνισε πως σκοπός του σεμιναρίου ήταν «να βελτιωθεί το επίπεδο των γυναικών διαιτητών, να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, να μας παράσχει κίνητρα και πληροφόρηση σχετικά με τις προοπτικές εξελίξεις στην γυναικεία διαιτησία και το πρακτικό κομμάτι που κάναμε στο γήπεδο», κι όπως τόνισε τα εφόδια που αποκόμισαν ήταν πολλά: «Το σεμινάριο αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους από άλλες Ενώσεις, την Επιτροπή της ΚΕΔ/ΕΠΟ  και τις εθνικές εκπαιδεύτριες που έχει η χώρα μας στον τομέα της διαιτησίας. Επίσης μας βοήθησε να αντιληφθούμε καλύτερα τους κανονισμούς μέσω των βίντεο τεστ και του προγράμματος Kahoot, το οποίο έχει δημιουργηθεί για αυτό το λόγο. Ένα σημαντικό κομμάτι ακόμα ήταν οι προπονήσεις στο γήπεδο, καθώς αυτές αποτελούνταν και από ασκήσεις αντίληψης, διαχείρισης, συνεργασίας και εφαρμογής του κανονισμού από τον διαιτητή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!»Κατά πόσον δύναται η πραγματοποίηση ανάλογων δράσεων στον τόπο μας, που θα ενισχύουν την μεσσηνιακή και όχι μόνο διαιτησία, μας είπε: «Σίγουρα στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν και άλλα τέτοιου τύπου σεμινάρια διαιτησίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε τόσο εμείς όσο και άλλοι συνάδελφοι μας. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να φιλοξενήσουμε συναδέλφους διαιτητές από άλλους Νομούς, βέβαια ο τόπος πραγματοποίησης των σεμιναρίων αυτών καθορίζεται από την διοργανώτρια (ΕΠΟ) με σκοπό την εύκολη μετάβαση των όλων των διαιτητών.»

«Ευχαριστούμε που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε στο σεμινάριο!»επισήμανε αρχικά η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου και συνέχισε «Χαιρόμαστε που η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Μεσσηνίας μας εμπιστεύεται, μας στηρίζει. Προσωπικός μας στόχος είναι να υπάρχουν γυναίκες διαιτητές από την ΕΠΣ Μεσσηνίας σε μεγάλες κατηγορίες! Θέλουμε να βλέπουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες να έρχονται στο χώρο αυτό, της διαιτησίας!» Αν υπάρχουν καινούργιες “τεχνικές”˙ πλέον και με την εφαρμογή του VAR, μας λέει«Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία Kahoot, που στοχεύει στην εκμάθηση/εξέταση των διαιτητών, καθώς πλέον υπάρχει και το VAR το οποίο έχουμε δει να εφαρμόζεται ήδη σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου».

Από τη μεριά της, η Σταυρούλα Μαλαπάνη μας περιγράφει πως βιώνει μια γυναίκα τη διαιτησία στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η διαιτησία (ποδοσφαίρου) σίγουρα είναι ένα δύσκολο κομμάτι για μια γυναίκα καθότι είναι ανδροκρατούμενος χώρος! Αλλά ο/η κάθε διαιτητής με την προσωπικότητα του, μέσω της σωστής διαχείρισης και της σωστής εφαρμογής των κανονισμών στους αγώνες, κερδίζει τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών και όσων βρίσκονται στο γήπεδο, καθώς και των συναδέλφων ανδρών διαιτητών!»

Υπήρξε παιχνίδι που σε δυσκόλεψε˙ στιγμές που σε αποθάρρυναν; «Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό! Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο. Το καθένα ξHLIOPOYLOY – MALAPANH – TSAOYSH DIAITHTES EPSM 2εχωριστά έχει τις ιδιαιτερότητές του. Είναι στο χέρι μας, κατά κάποιο τρόπο, ο τρόπος που θα μπούμε στην ψυχολογία του κάθε παιχνιδιού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους! Αρκεί να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τους κανονισμούς! Είναι κάποιες περιστασιακές στιγμές που μπορεί να μας αποθαρρύνουν, αλλά πάντα θα υπερτερεί η αγάπη και το πάθος μας για τη διαιτησία και αυτό μας κάνει να συνεχίζουμε!»

Μπορούν να αποτελέσουν τα κρούσματα βίας – που πολλές φορές φέρνουν στο επίκεντρο τους ρέφερι- αιτία για την αποδυνάμωση της διαιτησίας; Στο ερώτημα μας απαντά με στόμφο και σιγουριά πως «η διαιτησία δεν γνωρίζει ύφεση… καθώς όλο και περισσότερα νέα παιδιά ασχολούνται με το χώρο αυτό!

Όσον αναφορά στη βία στα γήπεδα, όχι μόνο δεν μας αποθαρρύνει, αλλά μας δίνει την “αφορμή” ώστε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό!»

 

 

 

Σίσσυ Τριάντου – foninews.gr

More in ΕΠΣ Μεσσηνίας