Ακολουθήστε μας

Ειδήσεις

193.826 Μεσσήνιοι ψηφοφόροι, προσέρχονται σήμερα στα 870 εκλογικά τμήματα

Οι τετραπλές κάλπες ανοίγουν στις 7 σήμερα το πρωί με την Πολιτεία να καλεί τους εκλογείς να προσέλθουν να ασκήσουν το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το βράδυ.
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τις πολιτικές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως επίσης και για την ανάδειξη αιρετών στην Αυτοδιοίκηση (Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Κοινοτάρχες) που με τις ενέργειές τους θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας την επόμενη τετραετία. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν και οι 17άρηδες, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2002 και αριθμούν τους 106.760 πολίτες.
Τα πρώτα αποτελέσματα, των εκλογών θα σταλούν σήμερα το βράδυ από τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Προχθές πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο υπουργείο Εσωτερικών η τελική πρόβα για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Τα εκλογικά τμήματα 
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στην παραπομπή “Μάθε πού ψηφίζεις”. Για τη διευκόλυνση του εκλογικού σώματος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αυξήσει τα εκλογικά τμήματα. Έτσι, για παράδειγμα στο εκλογικό τμήμα 25Α ο ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο ακριβώς διπλανό το 25Β ψηφίζει για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
Επίσης οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν, καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον αριθμό 2131361500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες, που αριθμούν τους 112.504 ψηφίζουν για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στον τόπο, όπου διαμένουν. Ωστόσο, υποχρεούνται την ίδια μέρα να προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, όπου είναι εγγεγραμμένοι με βάση τους ειδικούς καταλόγους και απαγορεύεται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Επίσης, οι εκλογείς, που ενώ δεν έχουν καταδικαστεί με στέρηση εκλογικού δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν έως την λήξη της ψηφοφορίας στις 7 μμ να πάρουν να απευθυνθούν στα δημοτολόγια του δήμου που είναι εγγεγραμμένοι για να πάρουν πιστοποιητικό εγγραφής τους. Για αυτόν τον λόγο τα δημοτολόγια θα είναι ανοικτά καθ’ όλη την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Σταυροί προτίμησης 
Στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι βάζουν έως και 4 σταυρούς προτίμησης σε έναν από τους 40 συνδυασμούς, κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός που συγκεντρώνει το 3% εκλέγει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν αύριο, Σάββατο, όσοι Έλληνες κάτοικοι των κρατών – μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου εφ’ όσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία.
Σήμερα, οπότε και διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών (Περιφέρειες, Δήμοι, Κοινότητες), ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει το 50% συν 1, εκλέγεται και παίρνει την αναλογία των εδρών καθότι το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική.
Σε περίπτωση που οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι περάσουν στον δεύτερο γύρο την 2α Ιουνίου, τότε οι έδρες παραμένουν όπως κατανεμήθηκαν στον πρώτο γύρο και γίνεται η εκλογή περιφερειάρχη ή δημάρχου.
Στις περιφερειακές εκλογές η σταυροδοσία έχει ως εξής: Έναν (1) σταυρό, όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. Δύο (2) σταυροί όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως επτά (7) περιφερειακοί σύμβουλοι. Τρεις (3) σταυροί, όπου εκλέγονται οκτώ (8) έως (12) περιφερειακοί σύμβουλοι και τέσσερις (4) σταυροί όπου εκλέγονται από δεκατρείς (13) και άνω περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στις δημοτικές εκλογές, ο ψηφοφόρος σε ενιαία εκλογική περιφέρεια μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι τρεις έδρες, μπορεί να βάλει μόνο έναν (1) σταυρό προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι περισσότερες από τρεις (3), ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.
Για τις κοινοτικές εκλογές, προβλέπεται ότι σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης. Ενώ σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, ο σταυρός προτίμησης είναι ένας (1).

Εφορευτική επιτροπή 
Οι επιλεγμένοι πολίτες για εφορευτική επιτροπή, πρέπει να προσέλθουν στις 6 το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό τμήμα και να δηλώσουν την παρουσία τους ενώπιον του δικαστικού αντιπροσώπου. Σε περίπτωση ασθένειας των ιδίων ή άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης του ορισθέντα ως μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει την απαλλαγή από τα καθήκοντά του. Σε περίπτωση άρνησης του πολίτη να παρέχει τις υπηρεσίες του, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει από την αστυνομία την σύλληψή του με βάση την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς πρόκειται περί παρακώλυσης της εκλογικής διαδικασίας.

Μεσσηνία 
193.826 Μεσσήνιοι ψηφοφόροι, προσέρχονται σήμερα στα 870 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν στο νομό και στις κάλπες των ευρωεκλογών και του α’ γύρου της αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από τους 193.826 ψηφοφόρους, οι 94.887 είναι άνδρες και οι 98.939 είναι γυναίκες.
Σε ότι αφορά τους νέους εκλογείς φέτος (17χρονοι) θα ψηφίσουν 1.638. Από αυτούς οι 862 είναι αγόρια και οι 776 κορίτσια. Τα εκλογικά τμήματα με μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων χωρίζονται σε Α΄ και Β΄ και σε κάθε ένα θα υπάρχουν δύο κάλπες.
Στο Α΄ θα εγκατασταθούν οι κάλπες που θα αφορούν τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο Β΄ οι κάλπες που θα αφορούν τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρός θα λειτουργεί ενιαίο εκλογικό τμήμα με 4 κάλπες.

Σε ό,τι αφορά στη σταυροδοσία:
Στις ευρωεκλογές ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ 4 υποψήφιων ευρωβουλευτών (το ανώτερο) από το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θα επιλέξει. Για τις περιφερειακές εκλογές, ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να βάλει έως 4 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συνδυασμού της επιλογής του.
Για το δήμο Καλαμάτας βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς, ενώ ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει ένα, επιπλέον, σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας. Στη δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας βάζουμε 2 σταυρούς.
Το βράδυ των εκλογών, κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, από τα εκλογικά συνεργεία θα καταχωρούνται πρώτα τα αποτελέσματα των κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Αυτά θα δημοσιοποιούνται μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών.
Θα έπονται τα αποτελέσματα των συνδυασμών για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές (χωρίς σταυροδοσία υποψηφίων), τα οποία θα δημοσιοποιούνται από βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα λειτουργήσει ενιαία και για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.
Λόγω των εκλογών δε λειτουργούν από χθες μέχρι και αύριο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις περιφέρειες και τους δήμους που θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 2 Ιουνίου, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και τη Δευτέρα 3 Ιουνίου αντίστοιχα.

Έδρες και αριθμός σταυρών σε Περιφέρεια και Δήμους

Η εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας βγάζει 14 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τις περισσότερες στην Περιφέρεια, ενώ, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.
Συνολικά το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει 51 έδρες. Η Κορινθία 13, η Λακωνία 8, η Αργολίδα 8 και η Αρκαδία 8.

Στο Δήμο Καλαμάτας εκλέγονται 41 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 37 από την εκλογική περιφέρεια Καλαμάτας, οι 2 από την εκλογική περιφέρεια Θουρίας, ο 1 από την εκλογική περιφέρεια Άριος και 1 από την εκλογική περιφέρεια Αρφαρών.

Στο Δήμο Τριφυλίας εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 7 από την εκλογική περιφέρεια Κυπαρισσίας, οι 8 από την εκλογική περιφέρεια Γαργαλιάνων, οι 7 από την εκλογική περιφέρεια Φιλιατρών, οι 2 από την εκλογική περιφέρεια Αετού, οι 2 από την εκλογική περιφέρεια Αυλώνος και 1 από την εκλογική περιφέρεια Τριπύλας.

Στο Δήμο Μεσσήνης εκλέγονται 33 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 14 από ην εκλογική περιφέρεια Μεσσήνης, οι 3 από την εκλογική περιφέρεια Αίπειας, οι 3 από την εκλογική περιφέρεια Ανδρούσας, οι 3 από την εκλογική περιφέρεια Αριστομένους, ο 1 από την εκλογική περιφέρεια Βουφράδας, οι 3 από την εκλογική περιφέρεια Ιθώμης, οι 5 από την εκλογική περιφέρεια Πεταλιδίου και 1 από την εκλογική περιφέρεια Τρικόρφου.

Στο Δήμο Πύλου- Νέστορος εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 7 από την εκλογική περιφέρεια Πύλου, οι 6 από την εκλογική περιφέρεια Κορώνης, οι 3 από εκλογική περιφέρεια Μεθώνης, οι  6 από την εκλογική περιφέρεια Νέστορος, οι 2 από την εκλογική περιφέρεια Παπαφλέσσα και οι 3 από την εκλογική περιφέρεια Χιλιοχωρίων.

Στο Δήμο Οιχαλίας εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 8 από την εκλογική περιφέρεια Μελιγαλά, οι 6 από την εκλογική περιφέρεια Ανδανίας, οι 7 από την εκλογική περιφέρεια Δωρίου, 1 από την εκλογική περιφέρεια Είρας και οι 5 από την εκλογική περιφέρεια Οιχαλίας.

Στο Δήμο Δυτικής Μάνης εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 7 από την εκλογική περιφέρεια Αβίας και 14 από την εκλογική περιφέρεια Λεύκτρου.

Πηγή: tharrosnews.gr

More in Ειδήσεις